Sfaturi pentru pregătirea copilului pentru școală

Sfaturi pentru pregătirea copilului pentru școală
  • 2022-07-21
  • 1479

Sfaturi pentru pregătirea copilului pentru școală

Înainte ca un copil să meargă în clasa întâi, părinții au o mulțime de întrebări și griji: cum și unde să găsească profesori, ce ar trebui să poată și să știe copilul, la ce vârstă să trimită copilul la școală etc.

Toți copiii sunt diferiți. Cineva este deja gata să meargă în clasa întâi până la vârsta de șase ani, iar cineva încă nu știe să facă nimic nici măcar la șapte ani.

           De ce este important să-ți pregătești copilul pentru școală?

Pregătirea pentru școală este cu siguranță o sarcină importantă. Dacă copilul este motivat corespunzător, are dorință de a cunoaște ceva nou, atunci acest lucru va avea un impact uriaș asupra dezvoltării sale.

Pregătirea pentru școală nu se limitează la abilitățile de citit și scris. În mare parte, asta reprezintă un psihic format și o dispoziție pentru studiu sistematic, precum și capacitatea de a se adapta la noile condiții.

Unii părinți cred în mod eronat că un copil trebuie evaluat în funcție de nivelul de dezvoltare a inteligenței. Dar, de fapt, nu cantitatea de cunoștințe contează, ci calitatea lor, cât de conștient este copilul, dacă știe să asculte, să analizeze și să povestească, dacă este interesat de lume.

           Ce să luați în considerare atunci când vă pregătiți copilul pentru clasa 1?

Dacă nu pregătiți copilul pentru studii la școală în prealabil, nu este ceva groaznic, pur și simplu poate cauza anumite dificultăți peste care îi va fi mai greu să treacă decât alții și, din această cauză, interesul pentru acest proces poate dispărea. Prin urmare, merită să faceți pregătiri în avans, acordând o atenție deosebită unor astfel de domenii precum:

- Dezvoltarea psihologică

Pregătirea psihicului copilului pentru școlarizare constă în faptul că acesta trebuie să își poată concentra atenția asupra oricărui tip de activitate timp de cel puțin 10-15 minute, să fie sârguincios și pregătit să lucreze conform planului profesorului. De asemenea, este importantă o memorie bună, gândire logică și imaginație dezvoltată. În același timp, trebuie să comunice calm cu colegii de clasă și să înțeleagă cum să se comporte, să fie independent și responsabil;

- Dezvoltarae fizică

Implică o stare de sănătate satisfăcătoare care îi va permite să studieze cu succes. Aceasta include abilități motorii fine dezvoltate, coordonare, capacitatea de a sta corect la masă, de a ține spatele etc.

Dacă copilul are abateri, atunci va trebui să studieze într-o școală corecțională care ține cont de caracteristicile sale;

- Dezvoltarea intelectuală

Pregătirea intelectuală implică faptul că, până la intrarea în clasa întâi, copilul trebuie să aibă o bază de cunoștințe, să poată naviga pe teren, să înțeleagă cum să ajungă la cel mai apropiat magazin sau școală (dacă este situat în apropierea casei). Aceasta include, de asemenea, pregătirea emoțională și volitivă pentru școală, și anume, înțelegerea importanței învățării, interesul pentru lucruri noi, capacitatea de a face ceea ce nu vrea și de a nu fi distras. Curiozitatea și vorbirea dezvoltată, gândirea și memoria ,de asemenea, sunt importante;

- Abilitățile de comunicare

Aceasta este capacitatea de a comunica cu profesorul și colegii de clasă, fără agresiune, cu capacitatea și dorința de a căuta compromisuri. Este important să recunoască autoritatea maturilor, să înțeleagă cât de constructive sunt comentariile adulților și copiilor. Copilul trebuie să înțeleagă ce vrea profesorul de la el, să poată concretiza ceea ce nu îi este clar și să lucreze la greșelile făcute, dacă acestea sunt;

- Abilitățile de îngrijire

În perioada de pregătire pentru școală, copilul ar trebui să se poată servi singur, ceea ce îl va ajuta să se simtă mai confortabil printre semenii săi.

Un preșcolar ar trebui să aibă grijă de haine, să se spele pe dinți, să se spele pe mâini etc. Capacitatea de a te servi pe tine însuți în viața de zi cu zi este foarte importantă; în timp, acest lucru ar trebui făcut mai bine și mai rapid.

Abilitățile de autoîngrijire, pe lângă cele de mai sus, includ aranjarea patului, menținerea în ordine a camerei, folosirea tacâmurilor, mâncatul îngrijit, alegerea hainelor potrivite sezonului.

          Concluzie

Pregătirea unui preșcolar este foarte importantă, deoarece ajută la formarea unei atitudini față de învățare, pune bazele unei personalități viitoare și toate acestea vor afecta viitorul copilului.

Se consideră, că nu există copii neînvățați, există doar aceia ale căror abilități nu au fost dezvoltate de profesori profesioniști la vremea lor. Deci, vă recomandăm să vă înregistrați la centru de dezvoltare pentru copii ”Smile Kids” unde lecțiile au loc în limba engleză!

Vă așteptăm cu drag!