
Dezvoltarea limbajului la copii
Dezvoltarea funcției de vorbire este un proces complex. Constă în capacitatea copilului de a-și exprima emoțiile, dorințele și gândurile cu ajutorul cuvintelor. De asemenea, este necesar să stăpânească dicția corectă, să învețe cum să construiască corect propoziții și să înțeleagă sensul frazelor rostite.
Când se dezvoltă vorbirea unui copil?
Dezvoltarea vorbirii fiecărui copil este profund individuală. Prin urmare, experții în acest caz nu stabilesc standarde stricte. Pentru a determina nivelul de dezvoltare se ia în considerare numărul de cuvinte folosite de bebeluș pentru comunicare și vocabularul lui pasiv. Acestea sunt cuvintele pe care copilul le cunoaște dar nu le folosește des în vorbire. Dacă nu vorbește, dar în același timp înțelege și vorbirea adulților, atunci nu există niciun motiv de îngrijorare.
Ce influențează dezvoltarea vorbirii?
Dezvoltarea vorbirii la copii depinde de următorii factori:
Atenția auditivă. Există mai multe tipuri de auz, inclusiv vorbire și muzică. Dezvoltarea prea rapidă a primului încetinește formarea celui de-al doilea. Pentru a atinge echilibrul, părinții trebuie să îi cânte copilului și să pornească muzica.
Dezvoltarea motorie. Este direct legat de dezvoltarea limbajului. Prin urmare, jocurile ar trebui să implice corpul, în special mușchii mici și organele de simț. Acest lucru va ajuta copilul să stăpânească rapid funcția de vorbire.
Creșterea intelectuală. Adesea bebelușul spune fraze care nu au sens pentru părinți. Nu le luați ca dovadă de inteligență scăzută. Copilul încearcă să-și exprime emoțiile și dorințele folosind vocabularul disponibil. Experții nu recomandă să-l ajutați prin corectarea greșelilor, deoarece acest lucru interferează cu dezvoltarea naturală a aparatului de vorbire.
Dezvoltarea emoțională. Procesul de dezvoltare a vorbirii depinde în mare măsură de relațiile cu adulții. Dacă există contact, bebelușul repetă cu sârguință cuvintele și acțiunile părinților, ceea ce contribuie la formarea timpurie a funcției vorbirii. Copiii lipsiți de conexiune emoțională sunt cu mult în urmă în această chestiune.
Comunicare. Vorbirea nu este doar o expresie a emoțiilor și a dorințelor. Pentru a o dezvolta, bebelușul trebuie să comunice constant. Acesta este modul în care crește vocabularul și îmbunătățește funcțiile de vorbire.
Cum să stimulezi vorbirea unui copil?
Pentru dezvoltarea vorbirii este necesar:
- Să citești cărți bebelușului. Ele trebuie să fie potrivite vârstei lui, în caz contrar o astfel de activitate i se va părea prea plictisitoare copilului.
- Ascultați cântece și dansați împreună.
- Menține interesul de cercetare al copilului. Pentru a face acest lucru, nu ar trebui să-i lași deoparte numeroasele întrebări, ci să încerci să le răspunzi în detaliu.
- Oferiți-i copilului experiențe noi și apoi discutați împreună despre ceea ce a văzut.
- Părinții ar trebui să-și controleze propriul vocabular, evitând expresiile nepoliticoase și obscene.
Există, de asemenea, o varietate de jocuri pentru dezvoltarea abilităților motorii.
Concluzie
Aparatul de vorbire format este cheia formării corecte și dezvoltării depline a psihicului. Este la fel de important să creăm o atmosferă de dragoste între toți membrii familiei.
De asemenea, suplimentar puteți înscrie copilul la centru de dezvoltare pentru copii în limba engleză ”Smile Kids”! Vă așteptăm cu drag!