Dezvoltarea abilităților de comunicare la copiii de vârstă preșcolară

Dezvoltarea abilităților de comunicare la copiii de vârstă preșcolară
  • 2022-07-27
  • 885

Dezvoltarea abilităților de comunicare la copiii de vârstă preșcolară

Abilitățile de comunicare sunt baza care îl ajută pe copil să-și găsească prieteni, să facă cunoștință și să se realizeze în societate. Când o persoană este închisă în mica lui lume, îi este greu să atragă atenția celorlalți față de talentele sale. Dar dacă a învățat să-și exprime gândurile și să comunice cu oamenii, cheia succesului este în mâinile lui.

Ce reprezintă abilitățile de comunicare?

Tradus din latină, „communicative” înseamnă literal: „sociabil”, „comunicabil”.

Comunicarea nu este o calitate separată a unei persoane, ci un întreg set de abilități diferite. Și se exprimă în capacitatea de a comunica cu oamenii din jur, capacitatea de a construi relații cu ei.

Abilitățile de comunicare sunt împărțite în două grupe:

1) abilități care ajută o persoană să-și exprime gândurile și sentimentele (vorbire, autocontrol, autoprezentare);

2) abilități care ajută la înțelegerea celorlalți (capacitatea de a negocia, empatiza, asculta și auzi interlocutorul).

Metode de dezvoltare a abilităților de comunicare

Principalele modalități de a dezvolta abilitățile de comunicare sunt exercițiile și jocul.

Înainte de a alege cursurile pentru copilul dumneavoastră, este util să țineți cont de câteva recomandări:

- Nu încercați să folosiți un număr mare de exerciții sau jocuri în același timp, mai ales cu preșcolari. Capacitatea lor de lucru este scăzută, iar oboseala este rapidă.

- Antrenamentul trebuie efectuat atunci când copilul este într-o dispoziție bună: nu este prea excitat, nu îi este foame, nu vrea să doarmă.

- Toate exercițiile și jocurile vor fi eficiente doar dacă copilul își dorește cu adevărat să le facă. Prin urmare, nu ar trebui să-l forțați să studieze, este mai bine să vă jucați atunci când el însuși își exprimă o dorință.

Orice joc sau exercițiu ar trebui jucat în așa fel încât copiii să înțeleagă că interacțiunea între ei este foarte importantă.

Pentru a dezvolta abilitățile de comunicare, puteți utiliza următoarele exerciții:

- Așezați pe tablă cărți cu imagini cu persoane pe fețele cărora pot fi urmărite anumite emoții. Apoi, trebuie să spuneți o scurtă poveste despre o anumită persoană. De exemplu: „Acesta este Alex, este trist pentru că jucăria lui preferată s-a rupt.” Profesorul îi întreabă pe copii cum poate fi ajutat Alex, jucătorii oferindu-i pe rând opțiunile de soluționare.

- Împărțiți tabla în două jumătăți, marcați una cu semnul „+”, cealaltă cu „-”. În continuare, copiii merg pe rând la tablă, li se oferă mai multe poze. Fiecare participant alege o opțiune „rea” și una „bună”. Este important ca direcția imaginilor să fie aceeași, de exemplu, o cană întreagă și o una spartă, un băiat zâmbitor și unul plângând. Jucătorii trebuie să inventeze o scurtă poveste din imagini.

- Ascultarea colectivă a unei opere de artă. Este mai bine să începeți cu mici basme. Un adult le citește copiilor, apoi toată lumea discută colectiv despre această poveste. O atenție deosebită trebuie acordată acțiunilor personajelor, pentru a evidenția faptele bune. Trebuie remarcate și momentele negative, împreună cu copiii, aflând de ce nu este bine să faci acest lucru.

Sugestie! Dacă unui participant îi este greu să finalizeze orice exercițiu, îl puteți ajuta. Dar nu trebuie să faceți sarcinile pentru el. Puteți pune întrebări de referință sau sugestii. Este mai bine să începeți exercițiul cu cele mai simple elemente, complicând treptat sarcina.

Cum să dezvolți abilitățile de comunicare ale copilului tău în viața de zi cu zi

Pentru ca un copil să învețe și, cel mai important, să-și dorească să comunice cu oamenii din jurul său, din copilărie trebuie să i se ofere:

->confort psihologic;

-> posibilitatea de a comunica cu oameni de diferite vârste;

-> susținere de la părinți și profesori în procesul de comunicare în grup.

În primii ani de viață ai unei persoane, abilitățile de comunicare sunt formate sau nu de către părinți și membrii familiei. Lor le este atribuit cel mai important rol - să-l învețe pe copil să comunice. Nu trebuie să fii profesor pentru a face asta. Este suficient să țineți cont de câteva sfaturi și tehnici eficiente.

Concluzii

Abilitățile de comunicare nu sunt înnăscute, interacțiunea cu ceilalți poate fi învățată. Dacă copilul dumneavoastră are dificultăți în a comunica cu semenii săi de la grădiniță sau pe terenul de joacă, specialiștii centrului de dezvoltare pentru copii „Smile Kids” vor fi bucuroși să vă ajute. Cursurile și programele noastre bine concepute stimulează interesul pentru comunicare, îi ajută pe copii să devină liberi în comunicare, să-și dezvolte talentele, cunoștințele și abilitățile comunicative și desigur abilitățile lingvistice, deoarece lecțiile au loc în limba engleză!

Vă așteptăm cu drag!