
Dezvoltarea memoriei la copii: jocuri și exerciții
Memoria reprezintă procesul de stocare, analiză și reproducere a experienței trecute. Datorită capacității de a-și aminti informații, o persoană poate acumula cunoștințe și poate evolua. În fiecare zi o multitudine de detalii sunt depuse în minte, făcându-ne mai ușor să luăm decizii și să găsim o cale de ieșire din situația actuală.
Caracteristici ale memoriei preșcolarilor
Dezvoltarea memoriei la copiii preșcolari are loc involuntar. De regulă, copiii nu își stabilesc scopul de a-și aminti ceva.
La școlari, memoria este deja suficient de dezvoltată pentru a construi legături logice, a analiza informațiile și a trage concluzii.
Percepția informațiilor depinde direct de vârsta copilului:
0-2 ani. În primul an de viață are loc dezvoltarea memoriei motorii: copilul își amintește activ gesturile, mișcările și încearcă să le repete. De la 1 la 2 ani, sistemul nervos central se dezvoltă, cantitatea de informații memorate crește;
2-4 ani. În această perioadă are loc dezvoltarea memoriei mecanice. După doi ani, copilul începe să memoreze mai multe cuvinte, să construiască legături logice;
5-6 ani. În această perioadă este implicată memoria predominant involuntară: copilul își poate construi deja propriile impresii și experiență personală. Cel mai bine, își amintește informațiile care l-au interesat;
Jocuri și exerciții pentru dezvoltarea memoriei
Efectuând exerciții simple în format de jocuri în fiecare zi, puteți obține rezultate bune. Mai jos sunt câteva exemple de jocuri și activități ce pot ajuta la dezvoltarea fiecărui tip de memorie.
”Ce jucărie lipsește?” Așezați câteva jucării în fața copilului, apoi rugați-l să se întoarcă, luați una sau două și întrebați ce s-a schimbat.
„Repetați mișcările”. Acest joc poate fi jucat cu un copil sau cu un grup de copii. Copiilor ar trebui să li se arate mișcări de dans, trecând de la cele simple la complexe, iar copii trebuie să repete.
„Ghicește desenul”. Exercițiul constă în încercarea copilului de a ghici ce cântec și din ce desen animat aude la moment. Puteți, de asemenea, să-i cereți copilului să povestească din linia de subiect a acestui desen animat.
„Ghicește eroul” Aici scopul este să ne amintim eroul unui desen animat sau al cărții, pe care copilul îl cunoaște cu siguranță, numindu-l trăsăturile distinctive ale acestui personaj.
”Termină propoziţia”. Adultul începe propoziția, iar copilul trebuie să o completeze astfel încât totul să se potrivească ca sens. De exemplu: „Mașina nu poate merge mai departe pentru că... (s-a stricat/s-a terminat benzina etc).”
Concluzii
Memoria copilului este constant transformată și îmbunătățită: la început este o memorare mecanică, care în timp devine din ce în ce mai conștientă. Pentru a accelera și îmbunătăți rezultatele, puteți folosi jocurile de mai sus ca exerciții care contribuie la dezvoltarea maximă a abilităților.
În centrul de dezvoltare ”Smile Kids” copii de vârstă preșcolară învață în format de joc despre lumea din jurul său, pe parcurs dezvoltând abilități care îi vor fi utile în viața. Aici nu doar se va pregăti pentru școală, ci va învăța și să gândească liber, să se simtă încrezător în orice mediu, și de asemenea va învăța limba engleză. Cea mai sigură investiție este o investiție în educație.