Dezvoltarea imaginației la copii
Imaginația este un proces mental, capacitatea unei persoane de a prezenta imagini noi bazate pe experiența existentă.
Procesul imaginației este indisolubil legat de gândire și memorie. Dezvoltând imaginația, activăm creierul, așa că este important să stimulăm copilul la acest proces, mai ales că copiilor le place să inventeze.
Copilul cunoaște lumea, regulile de comportament în societate, interacționează cu alți oameni prin fantezie și joc. Nu ar fi fost inventate atâtea lucruri uimitoare în lume dacă nu ar fi exista imaginația.
Metode de dezvoltare a imaginației la copii.
Jocuri
Dezvoltarea imaginației este facilitată de jocurile didactice educative, care sunt împărțite în categorii.
1) Jocurile care folosesc obiecte (jucării, obiecte educaționale) care ajută la crearea unei linii de subiect, imagini creative, pot avea ca scop interacțiunea socială sau jocul individual;
2) Jocurile de societate sunt selectate în funcție de vârsta copilului și au ca scop dezvoltarea multor abilități: cognitive, creative, mentale.
3) Jocurile de cuvinte îi încurajează pe copii să comunice, să creeze povești, să gândească creativ, să gândească. De exemplu, în jocul „Obiecte vii” trebuie să vă imaginați în rolul unei pălării pierdute sau al mănușilor umede, să descrieți starea lor, istoria, gândurile etc.
Citirea
Cărțile declanșează procese intelectuale: memorie, imaginație, gândire, atenție. Ascultând un basm, copilul își imaginează imaginea unui erou, se pune adesea în locul lui și își închipuie ce ar face dacă ar fi eroul unui basm. Puteți îndemna copilul să deseneze personajele preferate, să-și compună propriul final al poveștii sau să schimbe linia de subiect.
Creație
Orice fel de creativitate - desen, modelare, aplicare - într-un fel sau altul, contribuie la dezvoltarea imaginației la vârsta preșcolară. Desenând, creând figurine sau modelând, copilul își imaginează ce ar trebui să iasă în cele din urmă.
Activitățile creative, pe lângă dezvoltarea imaginației, au un efect bun asupra dezvoltării abilităților motorii fine și asupra concentrării atenției copilului.
Mișcare
Copiii sunt foarte activi și mișcarea este un mod plăcut și necesar de a cunoaște lumea pentru ei.
Există o mulțime de opțiuni pentru dezvoltarea imaginației. De exemplu, vă puteți oferi să mimați un animal prin mișcare: obiceiurile sale, dimensiunea, sunetele pe care le scoate. Prin exercițiul „Descrieți un fenomen”, puteți învăța un copil să arate cum bate vântul, cum se leagănă copacii, cum plouă.
Orice activitate fizică are un efect pozitiv asupra psihicului și abilităților motorii ale copilului, vă permite să cheltuiți energie și să vă exprimați în siguranță emoțiile.
Concluzie
Procesul de dezvoltare a imaginației este direct legat de dezvoltarea creativității, formarea personalității și individualității;
Un adult joacă un rol important în dezvoltarea imaginației și creativitatății copilului: el ajută, îndrumă, încurajează, motivează și sprijină copilul, dă exemplu; imaginația se dezvoltă în procesul de joc iar copilul are nevoie de atenție constantă din partea unui adult.
În centrul de dezvoltare pentru copii „Smile Kids” sunt folosite diverse metode și tehnici pentru dezvoltarea imaginației copilului. Lecțiile noastre sunt creative, interesante și îi ajută pe copii nu doar să-și dezvolte imaginația prin joacă și creativitate dar și să învețe o limbă nouă, și anume engleza!
Înscrierea la lecție are loc în format online (direct pe site-ul nostru) sau apelând la nr. de contact: +373 79441677
Vă așteptăm cu drag!